Celstraffen voor 'Belangrijke Schakels' in Internationaal Drugsnetwerk

4 maanden geleden gepubliceerd

De rechtbank in Maastricht heeft een 42-jarige man uit Landgraaf en drie Colombianen celstraffen van twee tot zes jaar opgelegd. Ze worden gezien als belangrijke schakels in een internationaal drugsnetwerk.

Drugsvangst in Landgraaf

Op 23 maart 2022 vond er een schietpartij plaats voor een woning in de Groenstraat in Landgraaf. Bij het onderzoek trof de politie bewoner Bas C. en de Colombianen Alexander G. (50) en Janller L. (53) aan. Later werd Sébastian B. (19), ook een Colombiaan, in de buurt gezien.

In een loods achter de woning vond de politie bijna zeventig kilo cocaïne en twee kilo crystal meth. Op zolder stond een kartonnen doos met daarin honderd blokken van in totaal bijna dertig kilo hasj. Daarnaast waren er grondstoffen en materialen om synthetische drugs te produceren.

Oordeel van de Rechter

Bas C. beweerde dat hij zijn woning alleen had gebruikt om drugs op te slaan en dat hij niet wist om welke hoeveelheden en soorten het ging. De rechter achtte dit verhaal echter ongeloofwaardig. Volgens de rechter was Bas C. diep betrokken bij de organisatie die een drugslinie van Medellín naar Nederland runt. De rechter stelde dat hij niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van zijn omgeving in gevaar heeft gebracht.

Straffen

Bas C. moet zes jaar de gevangenis in en een boete van 25.000 euro betalen. De twee volwassen medeverdachten kregen beiden vijf jaar celstraf en een gelijke boete. Sébastian B., die destijds minderjarig was, kreeg de maximale jeugddetentie van twee jaar.