Gemeente Landgraaf verlengt samenscholingsverbod en voegt nieuw gebied toe

10 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Landgraaf heeft besloten het samenscholingsverbod voor twee gebieden met een half jaar te verlengen en een nieuw gebied toe te voegen. Dit verbod, dat sinds oktober 2022 van kracht is in de gebieden rondom het centrum van Schaesberg en het centrum van Waubach, wordt verlengd tot en met 30 maart 2024. Het Park ter Waerden is het nieuwe gebied waar het verbod nu ook geldt. De maatregel is in het leven geroepen om jeugdoverlast tegen te gaan.

Overlastaanpak werkt

De gemeente Landgraaf ondervindt al langere tijd ernstige overlast van jeugdigen. Verschillende maatregelen zijn al genomen om dit probleem aan te pakken, zoals cameratoezicht, extra controles door boa’s en politie en de inzet van straatcoaches en jongerenwerkers. Deze totaalaanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, met het samenscholingsverbod als effectief middel.

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de gemeente vinden het nog te vroeg om het bestaande samenscholingsverbod op te heffen. Handhavend optreden blijft nodig, aangezien niet alle jeugdigen zich aan de maatregelen houden. Daarom is besloten het verbod te verlengen en uit te breiden naar een nieuw gebied.

Juridische voorwaarden en jeugdoverlast

Burgemeester Richard de Boer legt uit dat zware maatregelen, zoals dit samenscholingsverbod, strenge juridische voorwaarden kennen en daarom tijdelijk van aard zijn. Hij benadrukt dat minder ingrijpende of preventieve maatregelen op dit moment nog niet voldoende zijn om de problemen op te lossen. De angst voor verdere verstoring van de openbare orde blijft bestaan.

In het gebied rond sportpark Park ter Waerden is de laatste maanden een explosieve toename van jeugdoverlast waargenomen. Omwonenden en sporters hebben hier veel last van. Daarom is besloten dit gebied toe te voegen aan de regio’s waar het samenscholingsverbod geldt.